.....

Monday, 20 December 2010

Bila Pintu hati Di ketuk

Pintu umah di ketuk??
Perkara biasa , betulkan??  Tapi pintu hati .. pintu hati akan diketuk pada waktu tertentu sahaja…
Biasa tak hati korg di ketuk?? Kalau diketuk pintu itu ketika tuan  ingin buka pintu.. orang panggil.. bagaikan orang yang hampir lentok di hulurkan bantal …kan?? Kalau diketuk ketika pintu itu telah terbuka itu di ibaratkan orang ngantuk di hulurkan bntal + ngan selimut… 
kan kan ???
Tapi bagaimana pula, jika diketuk ketika pintu itu terkunci.. rapat.. bermangga lagi??? Kunci lak hilang kat dasar  laut mana entah… cam ne tu??

Keadaan ini selalu berlaku.. ketika kita berseorangan.. kesepian kesunyian.. tiada insan yang sudi bertandang.. membawa warna warna pelangi tuk kita kan??? Kesepian teramat.. sampai satu tahap kita rasa macam manusia yang tidak dipandang langsung.. hodoh.. jijik.. ermmm ..perasaan.. begitulah hati perasaan ini bermain..

Tapi.. jika tiba-tiba ada seorang insane bertandang ke ruang hati.. cuba mengetuk pintu hati..berbekalkan pensil warna utk mewarnai kehidupan hati kita.. dan kita sambut dng hati terbuka..hahhhhh  datang lah plak insane kedua ..ketiga.. bertujuan sama.. aishhh.. kacau betol..Cuma berbeza methodnya sahaja.. mungkin datang bersama crayon.. water calour.. magic colour..kan kan kan??? Dan bila situasi ini berlaku.. kita menjadi serba salah..jika ada sikap tamak.. kita ambil semua… tapi bila kita mempunyai perasaan kita akan melakukan pemilihan.. namun utk membuat pemilihan itu yg menjadikan kita serba salah..
Untuk membuat pilihan kita pasti mengambil masa.. kekadang kerana pilihan kita.. kita telah melukai hati insane lain.. dan mungkin akan dituduh bermacam2 kata kesat.. dasyattttttt…. Namun kekadang juga.. kita merelakan ..mengorbankan perasaan sendiri.. tidak memilih antara mereka.. knp??? Kerana perasaan serba salah??

Habis kalau begitu sampai bila blh kawin????

Perlukah kita sentiasa mengorbankan perasaan sendiri demi menjaga hati insane lain???  Sepatutnya kita yang bertegas pada diri..  jika kita telah memilih seseorang itu.. tetapkan .. dan pastikan mereka diluar sana yang cuba bertandang datang.. ketahui akan status kita.. dan jika mereka cuba juga.. itu bermakna mereka yang mencari masalah pada jiwa mereka..  tapi kadang2 kita sendiri yang silap.. kita layan.. mesranya  seperti memberi harapan.. harapan yang disalah anggap si dia.. betull.. kadang2 kita layan just sbagai kawan.. tapi dia plak yang pK bukan2.. oleh itu.. jika kita ini gen berbeza.. jika kita Y dia X.. jangan terlalu rapat seperti MenjalinKan BebeNAng kasih.. kwan baik?? Ermm boleh.. tapi bukan cemburu cemburui… but well Bila Y n X ni.. baik cam ne pun orang tTp akan kata ade something.. kan???
Benar..kita tidak tahu sejauh mana jodoh kita.. namun perlulah kita berusaha.. agar memilki insane terbaik utk kita.. bukan utk orang lain.. ingat!! Untk KITA….

Tapi bagaimana pula jika kita tidak mahu membuka hati?? Mungkin luka didalam belum cukup sembuh.. atau tidak2 sembuh… atau mungkin sudah penuh dengan plaster.. jadi mungkin sukar utk dibuka lagi… ermmmmm  okey lah kita sambung next Entry.. cau cau…


No comments:

Post a Comment